Natuurvriendelijk isoleren

Wist u dat tijdens isolatiewerkzaamheden aan uw spouwmuur of dak dieren zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen kunnen worden verstoord of gedood? Gelukkig is er een natuurvriendelijke oplossing beschikbaar! Door een diervriendelijke aanpak kunnen deze dieren tijdig een andere veilige plek vinden voordat de isolatie plaatsvindt. Op die manier bespaart u energie én draagt u bij aan het behoud van de natuurlijke leefomgeving van deze dieren.

Waarom natuurvriendelijk isoleren?

Bij het isoleren van spouw of dak worden onnodig kleine vogels en vleermuizen gedood.  Wist u dat dit op basis van de Wet natuurbescherming verboden is? Natuurvriendelijk isoleren maakt het mogelijk om de biodiversiteit én het klimaat te beschermen. 

Spouwverblijven en uw woning.

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei vogels en vleermuizen, vaak zonder dat u het weet. Bij het isoleren van de spouwmuur spuit het isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert. Daarna zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren.

spouwmuurisolatie

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

  1. Natuurvrij maken
    Voorafgaand aan de isolatie biedt het isolatiebedrijf vogels en vleermuizen de mogelijkheid om uw woning te verlaten. De specialist sluit openingen onder de dakrand af of plaatst flappen voor spouwmuuropeningen, waardoor deze dieren nog kunnen uitvliegen maar niet meer naar binnen kunnen. Deze handeling vindt minstens enkele dagen voor het isoleren plaats. Bij een natuurvriendelijke aanpak kan het isoleren het hele jaar door plaatsvinden, op voorwaarde dat de vogels of vleermuizen al zijn vertrokken. Het isolatiebedrijf houdt hierbij rekening met het broedseizoen van vogels en de winterrust van vleermuizen.

  2. Isoleren en andere verblijfplaats
    Vervolgens komt het isolatiebedrijf terug om uw huis te isoleren, waarbij het ervoor zorgt dat er voldoende ruimte beschikbaar blijft voor de dieren. De nieuwe verblijfplaatsen worden discreet in de spouw geïntegreerd, zonder afbreuk te doen aan het comfort van de isolatie.

  3. Melding
    Voor het isoleren van woningen met aanwezige vogels of vleermuizen is een ontheffing van de Wet natuurbescherming vereist. Gemeenten die deelnemen aan dit initiatief hebben deze ontheffing gekregen voor alle eigenaren van vrijstaande woningen (niet van toepassing op huurwoningen of appartementen). Het isolatiebedrijf meldt uw woning aan, zodat u gebruik kunt maken van deze ontheffing.